5S? Jajj ne!

0
5S? Jajj ne!

Sokan összerezzenek vagy mérges arckifejezést vesznek fel az 5S hallatán. Miért is lehet ez? Talán azért, mert sokan nem értik a módszer lényegét, hasznát.

Fontos már az elején tisztáznom, hogy ennek a cikknek nem az a célja, hogy az 5S módszer tartalmát ismertesse. Ha ezt keresed, nem neked készült ez az írás!

Történt egyszer, hogy egy multinál – szigorúan név nélkül – elküldték a vezetőket Lean oktatásra, ahol megismerkedhettek az 5S módszertannal. Megkapták az anyagot, hallották mit hozhat ez a konyhára, azonban aki nem dolgozott ezzel, nem tudhatja mivel jár.

Nos a fent nevezett vezetők ki is adták a feladatot a munkatársaknak: legyen 5S, legyen rend, legyen ergonómia meg miegymás. A munkatársak összenéztek, kérdően tekintettek egymásra, vajon mit is akarhat a főnök.

Egyik leggyakoribb hiba amit a vezetők elkövetnek:
– a megfelelő tudás és/vagy információ átadásának a hiánya,
– a munkatársak megfelelő képzésének elmulasztása / elhanyagolása

Természetesen a jó munkatárs akkor is megpróbálja teljesíteni a főnök feladatát, ha arról éppen semmi fogalma sincs, meg amúgy is létezik már olyan, hogy internet.
Fel is kerestek egy oldalt, ahol elolvasták, hogy az

5S “egy lean eszköz, módszer, amelyet elsősorban a vállalati munkahelyek rendezett kialakításának érdekében alkalmaznak”.

5 lépésből áll:
1. Seiri

A munkahelyen levő szükséges dolgok meghatározása, a szükségtelen dolgok eltávolítása.
2. Seiton
A dolgok pontos és célszerű helyének kialakítása, feliratozása, jelölése, áttekinthető elrendezése.
3. Seiso
Tisztítás, takarítás a munkahelyen és környékén.
4. Seiketsu
Fenntartás (a kialakított rend és a tisztaság fenntartását), szabványosítás.
5. Shitsuke
Az előző 4 S beépítése a vállalati kultúrába, önfegyelem.

forrás: Wikipedia

Mondván oké, lényegében ez nem szól másról mint, hogy rakjunk rendet, hozzá is láttak, hiszen a főnök ezt adta ki. Másnap a vezető megnyugodva konstatálta, hogy rend van és tisztaság, mindennek meg van a helye, még az asztalon található bögrének a füle is körbe van jelölve, hogy merre kell állnia!
Ezek után nem csoda, hogy amikor az 5S-t emlegetik, akkor az “aha, az a hülyeség, rendrakás izé” jut mindenkinek az eszébe.

Mit gondoltok a vezető elérte a célját? Sikeresen bevezette az 5S-t a területén?

Természetesen Ő abban a hiszemben van, hogy igen, pedig korántsem. Az 5S célja, hogy tiszta, biztonságos és ergonómikus munkahelyeket hozzunk létre.
Gondoljunk csak bele: nagyban zajlik a termelés és egyszer csak beüt a zavar, eltörik egy berendezésben egy alkatrész, emiatt megáll a termelés. Jön a karbantartó kolléga, hozza a kis szerszámos kocsiját, majd a megfelelő alkatrészért nyúlna, de észre veszi, hogy az nincs a helyén. Elkezdi keresni, ezzel hosszú hosszú percek telnek el – amíg a termelés áll. Ha mindennek megvan a helye és egységesen minden szerszámos kocsiban ugyan ott van, akkor ilyen nem fordulhat elő.
Másik példa lehet irodai területen az emailek kezelése. Ha egy helyen ömlesztve tároljuk őket, sokszor elsikkadunk egy-egy fontos üzenet felett, vagy amikor kellene persze, hogy nem találjuk azt a levelet amit a főnök kér.

Az 5S-t nem (csak) azért kell alkalmazni, hogy tisztaság és rend legyen, hanem hogy folyamataink zavartalan működését biztosítani tudjuk, minimalizáljuk a hibázási lehetőségeket, csökkentsük az állásidőket, várakozási időket, elfoglalt felületek nagyságát, meglegyen a megfelelő munkabiztonság és környezet, növeljük a munkatársaink motiváltságát stb stb stb. Ez is egy olyan eszköz, amit józan paraszti ésszel végig lehet gondolni, nem egy világmegváltó gondolat.

A legfontosabb, hogy értsük miért kell 5S-t alkalmaznunk.
Ne az legyen a válasz, hogy azért mert hallottam egy Trainingen: “mert ez kell és jó”, hanem mert van haszna!
És ne feledd: attól, hogy mi ezt egy oktatáson hallottuk nem azt jelenti, hogy a munkatársaink is ismerik!